In Arabia Saudita va fi construit un oras de 33 de ori mai mare decat New York-ul

Orasul se va numi NEOM si va fi construit de catre printul Mohammed bin Salman. Acesta va fi amplasat pe coasta de nord a Arabiei Saudite. Este unul dintre cele mai recente proiecte menite sa revitalizeze regatul intr-o perioada in care se inregistreaza scaderea resurselor, conform Bloomberg.

Conform printului, NEOM va fi independent de „cadrul guvernamental existent”. Fondurile acordate acestui proiect sunt de peste 500 de miliarde de dolari, din partea guvernului saudit, fondul suveran al tarii si investitori locali si internationali.

Orasul va fi axat pe diversificarea focusului economic si nu pe petrol, asa cum sunt alte orase mari din regat. Arabia Saudita este cel mai mare exportator de petrol din lume, insa prabusirea pretului acestuia a facut din ce in ce mai dificil ca acest stat sa isi plateasca muncitorii din domeniul petrolier.

NEOM se va baza pe industria energetica, pe apa, mancare si divertisment, dar si pe biotehnologie. Acesta va functiona pe energie regenerabila in proportie de 100%, fiind posibil ca el saa devina unul dintre cele mai mari orase ale lumii care functioneaza fara combustibil fosil. In SUA, cel mai mare oras de acest gen este Burlington, Vermont. Si acesta functioneaza 100% pe energie regenerabila. In Europa avem astfel de orase in Islanda si Norvegia, ele fiind foarte aproape de a functiona la fel.

Conform Yahoo Finance, NEOM va avea o suprafata de 33 de ori mai mare decat cea a New York-ului. Acesta va fi construit pe 26.500 km patrati, fiind situat in apropierea Marii Rosii, conform CNN Money. Se preconizeaza ca prima parte a orasului ar putea fi gata pana in anul 2025. Va fi pus accentul in special pe tehnologie, existand multe drone. Internetul wireless, de mare viteza, va fi gratuit.

Toate serviciile in oras vor fi complet automatizate, scopul fiind acela de a transforma NEOM in cea mai eficienta destinatie din lume”, a declarat Saudi Araabia Public Investment Fund.